M.BIGANIČ: Eurofondy by mali v Starej Ľubovni pomôcť zlepšiť vzdelávací proces

23.11.2010 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 23. novembra (TASR) – Čerpanie eurofondov v meste Stará Ľubovňa by malo predovšetkým priniesť zlepšenie vzdelávacieho procesu, infraštruktúry a zároveň zvýšiť regionálny rozvoj a rozvoj samotného mesta.
Kandidát na primátora mesta Stará Ľubovňa Michal Biganič (nezávislý) si myslí, že Prešovský kraj ako taký v dostatočnej miere využíva eurofondy a nasledovať by ho malo aj samotné mesto.
„V rámci cezhraničnej spolupráce s Poľskom sa dajú využiť tieto peniaze v súkromnej i komunálnej sfére, Ľubovňa má družobné mestá aj na Ukrajine, “ povedal Biganič. Práve v spolupráci s partnerskými mestami vidí možnosť využitia finančných zdrojov a tvorby nových projektov.
Biganič chce kontakty, ktoré nadobudol pri svojich predošlých profesiách, využiť práve na zvýšenie čerpania prostriedkov z eurofondov. „Sú fondy, ktoré mesto môže čerpať. Poznám ľudí, ktorí pracujú s fondmi, agentúry, ktoré pripravujú projekty, tieto kontakty chcem využiť na to, aby do Ľubovne prišli peniaze, “ uviedol Biganič. Ďalšie prostriedky by využil predovšetkým na rozvoj školstva, výchovného a vzdelávacieho procesu. „Konkrétne je potrebné pokračovať v rekonštrukciách škôl a tiež zaviesť moderné metódy vzdelávania, “ konkretizoval.
Eurofondy plánuje využiť aj v rozvoji mesta a na dobudovanie infraštruktúry v Starej Ľubovni. „Množstvo miest na Slovensku prebudovalo vďaka eurofondom svoje námestia, vybudovalo oddychové zóny, “ doplnil Biganič. V tomto chce ostatné mestá nasledovať.
Jedným z bodov jeho volebného programu je aj vybudovanie kultúrno-oddychového centra. „Chcem dať vypracovať štúdiu, centrum na kultúru, zábavu, oddych a trávenie voľného času by som chcel dať po schválení občanmi mesta vybudovať v priestore medzi poštou a hotelom Vrchovina. Jedným zo zdrojov na financovanie by mali byť práve eurofondy, “ konkretizoval Biganič. Nevidí dôvod, prečo by sa fondy Európskej únie nemali využívať vo väčšej miere, než tomu bolo doteraz.
 

Vyberte región